Można śmiało stwierdzić, że nie ma człowieka, który nie wiedziałby czym jest woda. Nie istnieje na Ziemi substancja, minerał, skała czy żywy organizm, który nie zawiera wody. Mimo to woda, z powodu swoich fizycznych i chemicznych właściwości, pozostaje jedną z najbardziej zagadkowych substancji.
Woda jest podstawowym czynnikiem prawidłowego funkcjonowania organizmu, stanowi niemal 70% ludzkiego ciała, jest powszechnym rozpuszczalnikiem związków ustrojowych i niezbędnym uzupełnieniem pokarmu każdego organizmu oraz związkiem uczestniczącym w przebiegu większości reakcji metabolicznych. Stanowi środek transportu wewnątrzustrojowego, np. produktów przemiany materii, substancji odżywczych, hormonów, witamin oraz enzymów, uczestniczy w regulacji temperatury, ciśnienia osmotycznego i pH organizmu, bierze udział w reakcji hydrolizy, utrzymuje odpowiednie wymiary i kształty komórek, warunkuje jędrność komórek (tzw. turgor), stanowi płynne środowisko, niezbędne do usuwania końcowych produktów przemiany materii. Na skutek tych wszystkich procesów ludzkie ciało nieustannie traci wodę i należy ją systematycznie uzupełniać wypijając dziennie około 0,03l na każdy kilogram masy ciała.
Jednak czy każda woda jest zdrowa? Otóż woda wodzie nierówna. Zanieczyszczona wywołuje 70-80% wszystkich znanych schorzeń oraz o 30% przyśpiesza starzenie się.
Wiele chorób, zwłaszcza u dzieci, rozwija się z powodu używania „toksycznej wody” zawierającej wirusy, bakterie, metale ciężkie, pestycydy, azotany itd. Prawidłowe nawodnienie organizmu prowadzi do obniżenia ciśnienia! Sprzyja zmniejszeniu chronicznych bóli, takich jak ból reumatyczny, artretyczny, bóle pleców, migreny czy kolki, a także reguluje wagę. Badania naukowe dowiodły, że chlor w wodzie sprzyja rozwojowi schorzeń rakowych i patologii u noworodków oraz rozwojowi chorób serca.
99% wody na Ziemi to utleniacz! Niemal cała dostępna na świecie woda pozbawiona jest najwartościowszych dla człowieka elementów, ponadto jest mocno natleniona i – co za tym idzie – zawiera dużo wolnych rodników o potencjale redox (redox to potencjał oksydacyjno-redukcyjny czyli zdolność do oddawania lub przyjmowania elektronów przez jony lub cząsteczki) +200 mV, a więc jest utleniaczem. Wolne rodniki to atomy lub cząsteczki zawierające niesparowane elektrony. Procesy biochemiczne w organizmach, zwłaszcza te związane z oddychaniem, prowadzą do powstawania wolnych rodników. Wolne rodniki w organizmie są przyczyną degradacji DNA, przyczyniają się do zmian miażdżycowych, obniżają sprawność układu immunologicznego oraz są rozważane jako przyczyna starzenia się organizmu. Zawiera je także najłatwiej dostępna woda wodociągowa. Najcenniejsza jest woda nasycona aktywnym wodorem o potencjale redox -200 mV, stanowiąca antyutleniacz. W naturze występuje ona niezwykle rzadko i dostępna jest zazwyczaj jedynie w najlepszych uzdrowiskach świata takich jak: Tlacote w Meksyku, Lourdes we Francji czy Sopot. Woda redox to woda zawierająca aktywne elektrony (antyoksydanty), która neutralizuje najgroźniejsze dla ludzkiego organizmu rodniki hydroksylowe.
Redox to jednak nie wszystko. Woda o idealnych parametrach powinna ponadto charakteryzować się odczynem zasadowym. 7,0 pH to odczyn neutralny, natomiast pH ludzkiej krwi wynosi 7,365. Badania w naukowy sposób udowadniają, że na poziomie molekularnym to właśnie woda reguluje wszystkie funkcje ciała łącznie z funkcjami komórek. Takie produkty jak alkohol, mięso, słodycze, pieczywo, sery, mleko, soki czy słodkie napoje zakwaszają nas każdego dnia! Na poziomie komórek zaczyna się proces rozkładu, gnicia i mutacji. Obserwując próbkę krwi pod mikroskopem widać sklejone komórki w toksycznym płynie – tak wygląda krew większości ludzi. Krew musi utrzymać poziom 7.365. Dlatego jeśli nasza dieta poważnie nas zakwasza, musimy neutralizować kwasy i toksyny jedząc zielone warzywa i pijąc codziennie dużą ilość wody o zasadowym odczynie.
Aby mieć woda była w pełni zdrowa, musi być ponadto krystalicznie czysta i pozbawiona wszelkich zanieczyszczeń. Najskuteczniejszą metodą filtracji wody do celów spożywczych, usuwającą niemal 100% rozpuszczonych w niej związków, wirusów i bakterii, jest odwrócona osmoza. Jest to naturalny proces, którego istotę stanowi oddzielenie wody od rozpuszczonych w niej substancji bez stosowania jakichkolwiek środków chemicznych. Proces osmotyczny po raz pierwszy zaobserwowano w VIII w., jednak wykorzystanie go na masową skalę zapoczątkowała dopiero w połowie XX w. Armia Amerykańska podczas operacji wojskowych na Bliskim Wschodzie, dzięki czemu wojsko miało dostęp do wody pitnej w pustynnych i nadmorskich miejscowościach, pozbawionych źródeł czystej wody.
Dziś systemy odwróconej osmozy stosowane są powszechnie w wielu gospodarstwach domowych na całym świecie. Dzięki zastosowaniu specjalnych wkładów nadają wodzie odpowiednie ilości minerałów oraz wartości pH i Redox, umożliwiając każdemu łatwy dostęp do czystej i zdrowej wody.
Paweł Kenkel, właściciel firmy ROSMOSIS
Kontakt: tel. (65) 518 95 72; biuro@rosmosis.pl
ROSMOSIS
Firma ROSMOSIS powstała w 1997 roku i od tego czasu nieprzerwanie prowadzi działalność w zakresie poprawy jakości wody przez projektowanie, dobór, montaż i serwis systemów uzdatniania wody w oparciu o najnowsze technologie.